2دانشیار دانشکده تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
3دانشکده شهید بهشتی
چکیده
هدف از پژوهش حاضر ارائۀ الگویی برای طراحی مدل شایستگی کارآفرینی فارغالتحصیلان تربیتبدنی بود. روش تحقیق کیفی با رویکرد اکتشافی و سیستماتیک بود. نمونه گیری به روش هدفمند بصورت گلوله برفی انجام شد. ابزار پژوهش مصاحبههای اکتشافی چارچوبدار بود. روایی ابزار بر اساس اعتبار حقوقی و علمی نمونه آماری، نظر خبرگان و ضریب توافق بین مصححان کدگذار تأیید گردید. جهت تحلیل دادهها از روش استرواس و کوربین استفاده شد. چارچوب پژوهش شناسایی شده شامل منظرهای کلی؛ ظرفیّت کارآفرینی در علوم ورزشی آموزش عالی، ظرفیّت نظام ملّی کارآفرینی و اشتغال، کارآفرینی در ورزش کشور، ویژگیهای فردی، میزان کارآفرینیگرایی، قابلیت اشتغال-پذیری، شایستگیهای عمومی، تخصّصی و حرفهای کارآفرینی، شایستگیهای ویژۀ کارآفرینی، کارکردهای فردی ومحیطی بود. یافتههای پژوهش نشانداد، شایستگی کارآفرینی از تعأمل نظاممند و برآیند مؤلّفههای چهار منظر ظرفیّت کارآفرینی در علوم ورزشی آموزش عالی و نظام ملّی و نیز شایستگیهای ویژه و شایستگیهای تخصّصی کارآفرین شکل میگیرد که منجر به موفّقیّت حرفهای و کارکردهای اجتماعی و اقتصادی کارآفرین است. عامل نظارت مستقیم و صحیح بر روی کارآفرین و راههای کمک و مساعدت به کارآفرین و ایجاد کارآفرینی توسط دولت و اُرگانهای ذیربط موجب می شود بسیاری ازچالشها و موانع و نیز بروکراسیهای اداری دستوپاگیر و سدهای پیشرو کارآفرین از بین برود تا کارآفرین در ارائۀ ایدههای خود تشویق گردد و به نظام آموزشی دانشگاه و سیستمهای دولتی برای جذب نیرو میتوانند در بررسی و اَرزیابی میزان شایستگی فرد فارغالتحصیل و آماده به کار استفاده از این مدل پیشنهاد می گردد.
Shepherd, D. A., Souitaris, V., & Gruber, M. (2021). Creating new ventures: A review and research agenda. Journal of Management, 47(1), 11-42.
Shahsavari, Mohammad Hassan; Boroumand, Mohammad Reza (2015). Investigating the effective factors on the preparation of entrepreneurial graduates in the departments and faculties of physical education and sports sciences. https://civilica.com/doc/427095/. (persian)