سعیدی, پیام, محبی, حمید, جوربنیان, ابوذر. (1401). تغییرات پاتومورفولوژی ماکروفاژ و بافت چربی نواحی مزنتریک و رتروپریتونئال به تغییر محتوای رژیم غذایی و سه روش ایزوکالریک تعادل منفی انرژی در موشهای صحرایی چاق تحت رژیم غذایی پر چرب غیراشباع. , 14(53), 120-89. doi: 10.22089/spj.2020.8184.1973
پیام سعیدی; حمید محبی; ابوذر جوربنیان. "تغییرات پاتومورفولوژی ماکروفاژ و بافت چربی نواحی مزنتریک و رتروپریتونئال به تغییر محتوای رژیم غذایی و سه روش ایزوکالریک تعادل منفی انرژی در موشهای صحرایی چاق تحت رژیم غذایی پر چرب غیراشباع". , 14, 53, 1401, 120-89. doi: 10.22089/spj.2020.8184.1973
سعیدی, پیام, محبی, حمید, جوربنیان, ابوذر. (1401). 'تغییرات پاتومورفولوژی ماکروفاژ و بافت چربی نواحی مزنتریک و رتروپریتونئال به تغییر محتوای رژیم غذایی و سه روش ایزوکالریک تعادل منفی انرژی در موشهای صحرایی چاق تحت رژیم غذایی پر چرب غیراشباع', , 14(53), pp. 120-89. doi: 10.22089/spj.2020.8184.1973
سعیدی, پیام, محبی, حمید, جوربنیان, ابوذر. تغییرات پاتومورفولوژی ماکروفاژ و بافت چربی نواحی مزنتریک و رتروپریتونئال به تغییر محتوای رژیم غذایی و سه روش ایزوکالریک تعادل منفی انرژی در موشهای صحرایی چاق تحت رژیم غذایی پر چرب غیراشباع. , 1401; 14(53): 120-89. doi: 10.22089/spj.2020.8184.1973
تغییرات پاتومورفولوژی ماکروفاژ و بافت چربی نواحی مزنتریک و رتروپریتونئال به تغییر محتوای رژیم غذایی و سه روش ایزوکالریک تعادل منفی انرژی در موشهای صحرایی چاق تحت رژیم غذایی پر چرب غیراشباع
1استادیار فیزیولوژی ورزش، دانشکدۀ علوم ورزشی دانشگاه گیلان، رشت، ایران
2استاد فیزیولوژی ورزش، دانشکدۀ علوم ورزشی دانشگاه گیلان، رشت، ایران
چکیده
اهداف: مطالعۀ حاضر با هدف بررسی و مقایسۀ چهار روش محدودیت-کالری بهمدت 10 هفته بر تغییرات هسیتولوژیک بافت چربی و نفوذ ماکروفاژی و همچنین متغیرهای سرمی چربی و شاخصهای گلیسمیک در موشهای صحرایی نر چاق انجام شد. مواد و روش ها: نمونهبرداری خونی و بافتی از 72 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار(وزن 5 ±195 گرم، سن هشت هفته) پس از ناشتایی شبانه در هفتههای اول، هجدهم و بیست و هشتم صورت گرفت. پس از نمونهبرداری پایه، 64 سر موش باقیمانده بهطور تصادفی به گروههای کنترل (CO) (16 سر) و رژیم غذایی پرچرب غیراشباع (UHFD) (۴۸ سر) تقسیم شدند. پس از 18 هفته، گروه UHFD به زیرگروههای تغییر محتوای رژیم غذایی (SD)، فعالیتورزشی (EX)، محدودیت کالری (CR)، ترکیبی (CR+EX) و رژیم پرچرب (UHFD) تقسیم شد. گروه ورزشی بهمدت 10 هفته (پنج جلسه در هفته)، تمرین هوازی با شدت معادلVo2max 75-70 درصد انجام داد. CR با کاهش 25 درصد از کالری جیرۀ دریافتی اعمال شد و گروه SD تحت تغییر جیرۀ غذایی از رژیم پرچرب غیراشباع به غذای استاندارد قرار گرفت. تغییرات هیستولوژیک بافت چربی نواحی رتروپریتونئال و مزنتریک به همراه میزان نفوذ ماکروفاژی به نواحی مذکور، پس از پاساژ بافتی، رنگآمیزی H & E و عکسبرداری میکروسکوپی با رزولوشن زیاد، ارزیابی شد. یافته ها: نتایج نشان داد که تمام شاخصهای گلیسمیک و لیپیدی (بهجز HDL) و همچنین مساحت آدیپوسیتهای نواحی مطالعهشده در گروههای مداخله در مقایسه با UHFD تفاوت معناداری را نشان دادند ( 0.05>P)؛ نتیجه گیری: به نظر میرسد روشهای مداخلة انرژی صرفنظر از نوع مداخلۀ انجامشده، احتمالاً بهواسطۀ کاهش سطح آدیپوسیت و نه بهدلیل تغییر نفوذ ماکروفاژی میتوانند بهبود متغیرهای متابولیک به همراه داشته باشند.